De Pixiebob

Meneer Janssen

Meneer Janssen

Hoe is het ras Pixiebob ontstaan?

De Pixiebob is in Noord Amerika ontstaan. Het is een grote huiskat met een exotisch en wild uiterlijk gefokt op gelijkenis van de Noord Amerikaanse rode bobcat. Het is allemaal begonnen in 1985 toen de eerste fokker, Carol Ann Brewer, met 2 katten is gaan fokken waarvan men dacht dat deze het resultaat waren van een paring tussen een boerderijkat en een rode bobcat (North American Coastal Red Bobcat). Er is later DNA onderzoek gedaan en er is bij de Pixiebobs nooit DNA aangetroffen van de bobcat. De allereerste poes die voortkwam uit deze paring, Pixie genaamd, is de stammoeder en naamgever van het ras Pixiebob. In 1986 werd het ras Pixiebob officieel erkend in Amerika door TICA. Sinds een aantal jaren wordt er ook in Europa gefokt. Op dit moment is er klein aantal fokkers in Nederland, waarvan ik de derde en kleinste hobby-cattery bezit.

Hoe ziet een Pixiebob er uit?

De Pixiebob is een groot ras, heeft veel spieren en is fors gebouwd. Poezen kunnen een gewicht krijgen van 3,5 tot 7 kilogram (7,7 tot 15,4 lbs) en de katers worden nog groter. Hun gewicht varieert van 5,5 tot 10 kilogram (12,1 tot 22 lbs). Er zijn katers bekend die zwaarder zijn dan 10 kilogram. Zowel poezen als katers zijn pas na de eerste 3-4 jaar van hun leven helemaal volgroeid. Hun vacht kan kortharig of (half)langharig zijn en is zogenaamd bruin/zwart gestreept of bruin/zwart gevlekt tabby. Hun vacht is heel dik en zacht en heeft een donkere onderlaag. De buik heeft een lichtbeige kleur met donkere stippen. Het is heel mooi als er veel rode tinten (rufus) in de vacht voorkomen en als er lynxtips aan de oren aanwezig zijn. De lengte van de staart kan wel variëren van kort tot lang, maar een (showlengte)staart van 2-5 inch (=5,1-12,7 cm) is gewenst bij dit ras. De Pixiebob kan een gewoon aantal tenen (straight feet, 5 voor en 4 achter) hebben, maar meertenigheid (polydactyl, 6-7 voor en 5-6 achter) komt veel voor. De Pixiebob is het enige ras waarbij meerdere tenen is toegestaan. De Pixiebob heeft zeer vlezige voeten.

Hoe is het karakter van de Pixiebob?

De Pixiebob is een kattenras met het karakter van een hond. Onze Pixiebobs zijn zeer aan ons gehecht. Ze zijn voor iedereen in het gezin even lief en vriendelijk en knuffelen graag. Ze zijn zeer nieuwsgierig en leergierig. Zo volgen zij ons graag door het hele huis en houden ons zo goed in de gaten. Ook houden zij ons graag gezelschap bij onze dagelijkse bezigheden. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Ze kunnen heel goed apporteren en vangen graag insecten, muizen en andere kleine dieren. Ook vinden zij het geen bezwaar om mee te gaan in de auto. Dit ras is zeer makkelijk te leren aan een band buiten te lopen. Als dit van jongs af aan aangeleerd wordt, kan de Pixiebob dagelijks op deze manier uitgelaten worden.

De Pixiebob is actief maar niet hyperactief. Onze Pixiebobs spelen heel graag, ook met elkaar, zonder dat er in huis veel spullen kapot gaan. Ze dagen ons uit om te spelen als zij daar zin in hebben. Ze laten dan een enthousiast tjirpend geluid horen en springen dan vaak met 4 pootjes tegelijk de lucht in. Ze zijn altijd erg duidelijk in wat ze wel en niet willen. Ze zijn daarbij niet erg luidruchtig, maar “kletsen” wel graag en laten dan een tjirpend, knorrend of zacht mauwend geluid horen. Een van de favoriete bezigheden van onze katten is het achtervolgen van tenen en voeten onder een dekbed.

Ze vinden water erg interessant en ze gaan graag mee de badkamer in. Sommige Pixiebobs gaan met hun eigenaar onder de douche en/of in bad. Ik kan onze Pixiebobs onder de douche zetten om ze te wassen.

De Pixiebob is schoon op zichzelf en omgeving. Onze Pixiebobs zijn van het begin af aan zindelijk geweest en houden zichzelf goed schoon. Een schone kattenbak vinden ze fantastisch. Ze laten heel gemakkelijk hun nagels knippen (daar moet je ze wel vanaf dat ze kitten zijn aan laten wennen) en hun vacht borstelen. Dat laatste is trouwens niet vaak nodig is, want de Pixiebob verhaart niet extreem. Kortharige Pixiebobs kan je 1 keer per week borstelen, een langharige Pixiebob heeft iets vaker een borstelbeurt nodig. Onze Pixiebobs vinden het erg fijn om geborsteld te worden.

Dit is de link naar de raseigenschappen voor een langharige Pixiebob en dit is de link naar de raseigenschappen voor een kortharige Pixiebob, zoals vastgelegd door TICA.